Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/sportevent.gr/artahalfmarathon/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 89

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Το ξακουστό Γιοφύρι δεσπόζει στη δυτική είσοδο της πόλης. Η μαστοριά και ο θρύλος συναντιούνται σε αυτό το υπέροχο κτίσμα. Κατά την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων ο βασιλιάς Πύρρος, κατασκεύασε μια γέφυρα της οποίας τα θεμέλια σώζονται ακόμη και αποτελούν την βάση της σημερινής. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η δημοτική παραλογή του "Γεφυριού της Άρτας", που 45 μάστορες και 60 μαθητάδες το κτίζανε, το ξανακτίζανε και εκείνο δεν στέριωνε. 

Η παραλογή αυτή έδωσε τροφή για σκέψη σε πολλούς λογοτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο και δε είναι τυχαίο ότι με βάση αυτή έχουν γραφτεί δυο θεατρικά έργα ακόμα και μια όπερα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ

Στο κέντρο της πόλης στέκεται πελώρια η Παναγιά Παρηγορήτρια. Πρόκειται για το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Άρτας, αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης. Άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό - Δούκα που ήταν Δεσπότης της Ηπείρου και την γυναίκα του βασίλισσα Θεοδώρα.

Ο ναός εντυπωσιάζει με τον γλυπτό διάκοσμο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Σήμερα, ο Ναός αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλη τη χώρα, που θαυμάζουν την σπουδαία αρχιτεκτονική του. Εξαίρετα συντηρημένος στο πέρασμα των αιώνων, αποτελεί σύμβολο και ενώνει την παλιά με τη νέα Άρτα!

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Επιβλητικός ναός του 10ου-13ου αι, που αρχικά λειτούργησε ως ταφικός ναός της οικογένειας των Κομνηνών - Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Μέχρι το 1814 ο ναός τιμόταν στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, από τότε όμως τιμάται στη μνήμη της κατάθεσης της Τίμιας Εσθήτας της Παρθένου και πανηγυρίζει στις 2 Ιουλίου.

Στην Άρτα υπάρχουν πολλά ακόμη θρησκευτικά μνημεία, που θυμίζουν την ένδοξη εποχή των Κομνηνών - Δουκάδων, όπως ο Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, της Μονής Κάτω Παναγίας, του Αγίου Βασίλειου της Γέφυρας, του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη (Πλησιοί) κ.α.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

Πολιούχος της Άρτας είναι η Αγία Θεοδώρα, ο ναός της οποίας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Αποτελεί ένα ακόμη «κόσμημα» που χάρισαν στην Άρτα οι Κομνηνοί - Δούκες.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Β' τον Κομνηνό και είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της πόλης. Στο κέντρο του λοφίσκου σώζονται ερείπια ενός κτιρίου που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τα απομεινάρια του ανακτόρου των Κομνηνών. Αριστερά της εισόδου σώζεται η Ακρόπολη ή αλλιώς το "Καστράκι" και εκεί φυλακίστηκε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης μαζί με τους συναγωνιστές του. 

Την Άρτα κοσμεί μια ακόμη σειρά εξαίρετων μνημείων όπως το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας, το Τζαμί του Φαϊκ Πασά στο Ιμαρέτ, το Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, η Δυτική Νεκρόπολη κ.α., τα οποία σας περιμένουν να τα γνωρίσετε!

ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ

Ευρισκόμενη μέσα στον φυσικό θησαυρό του Αμβρακικού Κόλπου, η Κορωνησία σας περιμένει να γνωρίσετε τον εναλλακτικό θαλάσσιο τουρισμό. Με σεβασμό στον πλούτο του διεθνούς φήμης υγροβιότοπου Αμβρακικού Κόλπου, που έχει ενταχθεί ως υγρότοπος Ramsar Διεθνούς σημασίας ενώ ένα σημαντικό μέρος της περιοχής υπάγεται στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, στην Κορωνησία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως το Kite Surfing και το καγιάκ ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και αντίστοιχη ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί. 

 Η Κορωνησία περιλαμβάνει πλήθος απάνεμων κολπίσκων, πολλούς καλαμιώνες, κατάφυτα τοπία καθώς και γραφικά ψαροχώρια. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για ήρεμες και οικογενειακές διακοπές, ενώ η πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Άρτας (20 χιλιόμετρα) δίνει πολλές δυνατότητες για εξορμήσεις.

ΡΟΔΑΥΓΗ

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας και βρίσκεται στο ορεινό τμήμα της Άρτας, μόλις 24 χιλιόμετρα από την πόλη. Το όνομα προήλθε από τα όμορφα, «ρόδινα» χρώματα που έχει ο ορίζοντας κατά την ανατολή του ήλιου.

Το χωριό έχει εξαιρετική θέα, ιδιαίτερα προς τον Άραχθο ποταμό, ενώ εξαίρετης ομορφιάς είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χτίστηκε  το 1804. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα, σε μια περιοχή που προσφέρεται για ξέγνοιαστες χειμερινές ή φθινοπωρινές διακοπές, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με ράφτινγκ και καγιάκ στην περιοχή τα Γέφυρας Τζαρή.

Κάθε Οκτώβριο γίνεται η παραδοσιακή γιορτή τσίπουρου και κάστανου, όπου προσελκύει χιλιάδες κόσμου. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το πανηγύρι που γίνεται στο χωριό προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, στις 26 και στις 27 Ιουλίου και το παραδοσιακό Καγκελάρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

Πληροφορίες

Φιλοθέη Άρτας
Τηλ. 26810 52206 - 10
Email byzadino@otenet.gr
Web www.byzadino.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΡΟΝΟΣ

Πληροφορίες

Πλατεία Κιλκίς - Άρτα
Τηλ. 26810 22211 - 12
Email info@hotelcronos.gr
Web www.hotelcronos.gr

HOTEL MARATHIA

Πληροφορίες

Χανόπουλο Άρτας
Τηλ. 26810 85197 - 697 2070480
Email info@hotelmarathia.gr
Web www.hotelmarathia.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΗΣΙΣΤΑ

Πληροφορίες

Ροδαυγή Άρτας
Τηλ. 26830 71484
Email info@nisista.gr
Web www.nisista.gr

MAROUSSIO HOTEL

Πληροφορίες

Ροδαυγή Άρτας
Τηλ. 26830 71131
Email info@marousio.gr
Web www.marousio.gr

ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ

Πληροφορίες

Παραθαλάσσια Κορωνησία Άρτας
Τηλ. 26810 24047
Email info@asterias-koronisia.gr
Web www.asterias-koronisia.gr

KORONISIA APARTMENTS

Πληροφορίες

Παραθαλάσσια Κορωνησία Άρτας
Τηλ. 26810 24021

ARTA PALACE

Πληροφορίες

Άρτα
Τηλ. 2681 061530
Email hotel@artapalace.gr
Web www.artapalace.gr

ILIANA HOTEL

Πληροφορίες

Φιλιππιάδα Άρτας
Τηλ. 26830 23511
Email info@hoteliliana.gr
Web www.hoteliliana.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ

Πληροφορίες

Θεσπρωτικό Άρτας
Τηλ. 26830 31225

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

Πληροφορίες

Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας Άρτας
Τηλ. 26810 88386
Email gregpanti@yahoo.gr
Web www.delfinihotel.com.gr

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΟΡΟΚΟΣ

Πληροφορίες

Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας Άρτας
Τηλ. 26810 88213

ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Πληροφορίες

Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας Άρτας
Τηλ. 26810 88230

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ

Ο Δήμος Αρταίων προκηρύσσει τον 4ο αγώνα δρόμου την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 με την επωνυμία "Ο δρόμος του Γιοφυριού".

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημαρχείο Αρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 47.100 ΑΡΤΑ

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δ. Αρταίων
Χαρακλιάς Κωνσταντίνος

Τηλέφωνα επικοινωνίας
694 5887989 – 694 4462555

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Newsletter

Μείνετε Συντονισμένοι